{ "title": "Ardanın Mutfağı Trileçe", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Ardanin-Mutfagi-Trilece-64.png", "date": "20.01.2024 15:54:19", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Ardanın mutfağı trileçe; Son yıllarda Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen bir Boşnak tatlısıdır. Bu tatlı kek gibi bir görüntüye sahiptir. Fakat şerbet olarak süt kullanılan bu tatlı yenirken kişileri şaşkınlığa uğratır. İçerisinde yoğun süt ve krema bulunsa da oldukça hafif bir tada sahip olduğu için genellikle sütlü tatlı severler tarafından çok beğenilir. Trileçe tarifini en önemli özelliği manda sütü kullanılmasıdır.

Ardanın mutfağı trileçe için gerekli malzemeler
Karameli için
Şerbeti için
Ardanın Mutfağı Trileçe Nasıl Yapılır?

Ardanın mutfağı trileçenin yapımında dikkat edilmesi gereke bazı hususlar bulunmaktadır. Trileçenin yapımına ilk önce kekinden başlanılır. Aslında orijinal trileçeden farklı olarak yumurtanın tamamı bir arada çırpılır. Bunun için çırpma kabının içerisine yumurtaları kırarak yaklaşık 5 dakika boyunca mikser yardımıyla köpürene kadar çırpın. Elde edilen karışımın üzerine sıvı yağı ilave edin. Tüm kuru malzemeler için derin kâse alın ve içerisine kabartma tozu da dahil tüm keke malzemesini boşaltıp karıştırın. Bir elek yardımıyla yumurta karışımının içerisine eleyin. Bu işlem hem kekin hava alarak daha iyi kabarması hem de kuruların topaklaşmaması için çok önemlidir. Karıştırma aşamasında artık mikser kullanmayın. Bir spatula yardımıyla malzemeyi dışarıdan içeriye doğru alarak karışmasını sağlayın. Böylece trileçenin keki daha iyi kabarır. Büyük dikdörtgen borcamın içerisini tereyağı kullanarak iyice yağlayın. Yağın her yere sürülmesi kekin altının da üstü kadar güzel kızarması için gerekli olduğu unutulmamalıdır. Dehe sonra trileçe kekini borcama dökün. Tepsiyi yere vurmadan elinizle sağa sola eğerek tüm malzemenin dört tarafa eşit yayılmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika boyunca kapağını açmadan pişirin.

Kek pişerken karamel ve şerbeti hazırlanır. Karameli hazırlamak için bir tavanın içerisine toz şekeri elinizle yayın. Daha sonra kısık ateşe koyarak pişmeye bırakın. Yaklaşık çeyrek su bardağı soğuk suyu de toz şekerin kenarından dökün ve karıştırmayın. Su kenarlardan başlayarak şekeri hapsetmeye ballar ve sonra karamel halini alır. Çok yakmadan hazırlanması gerekir. Yavaş yavaş suyunu çekerek karamel kıvamını alır. Altını kapatarak tereyağı ve kremayı ilave edin.

Şerbeti için süt ve kremayı karıştırın. Üzerine toz şekeri ilave edin ve köpürene kadar çırpın. Şerbet kaynamayacak. Şerbeti kek hazır oluncaya kadar şurubu buzdolabının derin dondurucu kısmında soğutun. Trileçe keki soğuduktan sonra şerbetini soğuk olarak yavaş yavaş çekmesini bekleyerek dökün. Birkaç saat dinlendirdikten sonra da karamel sosu üzerine yayın.

Afiyet olsun.

" } ] }