{ "title": "Arnavut Tatlısı Trileçe", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Arnavut-Tatlisi-Trilece-99.jpg", "date": "21.01.2024 05:53:36", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Arnavut Tatlısı Trileçe Arnavutluk'tan mutfağımıza teşrif eden Arnavutların en meşhur tatlılarından biri olan Trileçe artık Türk mutfaklarını da süslemekte ve vazgeçilmez lezzetler arasına girmektedir. Trileçe kelime anlamı olarak 3'lü bir oluşumu çağrıştırmaktadır. Aslına bakarsak trileçenin yapımında gerçekten 3 baş öğe kullanılır. Bunlar koyun sütü, inek sütü ve keçi sütüdür. Bu 3 besleyici sütün tatlının yapımında bir arada kullanılması tatlıya“Trileçe” adını verir. 3 süt türünü ayrı ayrı bulamasak da edindiğimiz tecrübeler sayesinde elimizde olan kadarıyla süt ve krema eşliğinde Trileçe yapımında yüksek haz verecek lezzeti bulmaya çalışacağız. Trileçe tatlısının güzelliğinin kek kıvamının dozunda tutturulmasıyla da bire bir bağlantılı olduğunu bilmemiz gerekir. Ufak bir öz geçmiş sonucunda şimdi kolay püf noktalarıyla Arnavut tatlısı trileçenin yapımına geçebiliriz.

Arnavut Tatlısı Triliçe İçin Gerekli Malzemeleri

Keki için
Sosu için
Karamel için
Arnavut Tatlısı Triliçe Nasıl Yapılır?

Kekin yapılışı; Başlangıç olarak yumurtaların beyazı ile sarısı birbirinden ayrılır. Yumurta sarısı ve yarım su bardağı şeker bir kapta, yumurta beyazı ve diğer yarım su bardağı şeker başka bir kapta çırpılır.

İki karışım derin bir kapta birleştirilir. Un, kabartma tozu ve vanilya süzgeç ile elenerek yumurtalı karışıma aynı yönde çevirerek yavaşça köpüğü sönmeden eklenir. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık olarak 40 – 50 dakika pişirilir. Pişirildikten sonra soğuması beklenir.

Lapalaşma kıvamındaki sıcaklığı geçtikten sonra buzdolabında soğutabilirsiniz. Kekin soğuduğundan emin olunca üzerine dökeceğimiz kremanın iyice içine çekilmesi için kek üzerine kürdan ile delikler açılır, tepsideki kekler porsiyon olarak dilimlenir.

Sosun yapılışı; Krema, süt ve şeker karıştırılır, kaynatılır ve soğutulur, ayrıca soğuyan üzerine delik açılan ve dilimlenen kekin üzerine dökülür. Tercihe göre sütü arttırabilir veya azaltabilir; şekeri arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Damak tadına ve isteğe göre değişim gösterebilir.

Karamelin yapılışı; Şeker, bir tava yardımıyla ocak ateşinde ara sıra tavayı sağa sola eğilip inceltilerek eritilir. Şeker iyice karamelize olduğunda üzerine sıcak su dökülüp karıştırılarak kıvam sağlanarak iyice pişirilir. Öncesinde hazırlanması tatlının hazırlanması aşamasında kolaylık sağlar. Bir gün önceden hazırlanan kıvam buzdolabında muhafaza edilebilir. Soğuk olan kıvamlı karışıma vanilya ekleyip kek üzerine yani sosun üzerine gelecek şekilde dökülmesi sağlanır. Arnavut tatlısı triliçe hazır.

Afiyet Olsun.

Not: Malzeme ölçüleri küçük boy borcam tarif ölçüsüdür; isteğe göre çoğaltılması mümkündür.
" } ] }