{ "title": "Karamel Soslu Trileçe", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Karamel-Soslu-Trilece-13.jpg", "date": "20.01.2024 01:40:45", "author": "yasemin özaslan", "article": [ { "article": "Karamel soslu trileçe, Arnavut tatlısı olarak bilinen trileçe, Balkanlarda yapılan bir tatlıdır. İspanya'da \"tres leches\" anlamı \"üç süt\" olarak adandırılan trileçe, Latin Amerika'da da aynı ismi ile tanınmıştır. Trileçe tatlısı orjinalinde keçi, inek ve manda sütüyle yapılmaktadır. Balkanlara özgü olan bu tatlı tüm Kuzey Akdeniz'de de yaygınlaşmıştır. Türkiye'de 2014 yılında popülerlik kazanan trileçe en sevilen tatlılar arasına girmektedir.

Trileçenin kökeni neresi olursa olsun balkanlarda üretilenin diğer bölgelere göre daha çok lezzetli olduğu bilinmektedir. Trileçenin ana unsuru kek, süt ve sosudur. Trileçenin keki süngerimsi ve içinde minik baloncuklar şeklinde sarımsı bir görüntüsü vardır. Trileçenin en önemli özelliği süt karışımının kekin içindeki baloncuklara yayılmasıdır. Trileçe çeşitli sos ve kremalarla hazırlanabilir.

Karamel soslu trileçe için malzemeler
Sos için malzemeler
Karamel için malzemeler
Karamel soslu trileçe nasıl yapılır?

Yumurtaların sarı ve beyazını dikkatli bir şekilde ayıralım. Derin bir kaba yumurtanın beyazını alıp mikser ile çırpalım. İçine toz şekeri ekleyip, krema halini alana kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta sarısını ekleyerek çırpma işlemine devam edelim. Toz şeker eridikten sonra diğer malzemeleri sırayla ekleyerek güzelce karıştıralım. Hazırlanan kek hamurunu yağlanmış dikdörtgen fırın kabımıza alalım. Önceden ısıttığımız fırına koyup 170 derecede 45 dakikada pişirelim.

Kek piştikten sonra ılımaya bırakalım. Kekimizi ıslatmak için sosu hazırlayalım. Bir kaba süt, krema ve süt reçelini alıp güzelce karıştıralım. Kekin üzerini çöp şiş yardımıyla rastgele delelim. Daha sonra kekimizi bıçak yardımıyla kare şeklinde dilimleyip, hazırladığımız süt sosunu üzerine gezdirelim. Kek sosunu çekerken karameli hazırlayalım. Tavaya şekeri alıp eritelim. Tereyağını ve kremayı katıp kaynayana kadar karıştıralım. Hazırladığımız karameli kekin üzerine sürelim. Tatlımızı dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }