{ "title": "Oktay Usta Trileçe", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Oktay-Usta-Trilece-21.jpg", "date": "21.01.2024 13:03:40", "author": "Esma Aytan", "article": [ { "article": "Oktay Usta Trileçe; Bin bir çeşit enfes tarifi olan Oktay ustadan yıllarca pek çok tarif öğrendik. Verdiği püf noktalar ve de ince dokunuşlarla dahada lezzetli yemekler ortaya çıkardık. Şimdi de Balkanların en güzel tatlılarından olan trileçe tatlısının tarifini bizlerle paylaşacaktır. Hadi kolay gelsin.

Oktay Usta Trileçe Tarifi Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
Üzeri İçin Malzemeleri
Oktay Usta Trileçe Nasıl Yapılır?

Bu enfes tarifimize başlamak için öncelikle bir kabın içerisine yumurtalarımızı kırıyoruz. Yumurtaları kırdıktan sonra bir su bardağı şekeri ilave ediyoruz. Sonra mikser ile güzelce çırpıyoruz. Ardından içine toz bademi ilave ediyoruz. Bu işlemden sonra beş yemek kaşığı tepeleme unu ilave ediyoruz ve bir spatula ile karıştırma işlemini sürdürüyoruz. Kek harcımızı tahin kıvamında olması gerekiyor. Hazır olan kek harcını önceden yağlamış olduğumuz dikdörtgen bir borcama başlatıyoruz.

Kekimizi önceden ısıtılmış 160 derece fırına sürüyoruz. Ortalama 45 dk. Kontrol altında tutarak pişirmeye bırakıyoruz.

Bu arada şerbetini ve karamelini hazırlamaya duruyoruz. Çünkü ikisinin de soğuk olması gerekiyor.

Karamel sosu hazırlamak için bir tencereye şekeri koyup, kısır ateşe alıyoruz. Daha sonra şekeri sürekli karıştırarak yakmamaya dikkat ediyoruz. Şeker eriyip, rengi dönecektir ve sulanmaya başlayacaktır. Artık bütün şekerler eriyince, içerisine bir su bardağı suyu ekleyip tekrardan karıştırıyoruz. Kıvamından emin olduğumuz zaman ocaktan alıyoruz ve karamel sosumuzu da soğuması için bekletiyoruz. (Şekerlerin topak topak olmaması için sürekli karıştıralım, gittikçe eriyecektir)

Şerbete başlamak için öncelikle sütü bir tencereye alıyoruz. Sütü kaynatmaya başlıyoruz, ısınınca içine bir su bardağı şekeri ilave ediyoruz. Şekerimiz süt içerisinde eriyip, sütümüz de kaynayınca bu aşamada içine bir su bardağı kremayı ekleyip, karıştırmaya devam ediyoruz. Şerbetin kıvamını kontrol edip, bir iki dakika sonra ocaktan alıyoruz. Şerbetimiz hazırlanmış oluyor. Soğuması için bir kenara bırakıyoruz.

Kekimiz pişip fırından çıkınca onu da soğumaya bırakıyoruz. Artık soğuduktan sonra da kare şeklinde dilimliyoruz.

Soğuyan kekin üzerine soğuyan şerbetin hepsini döküyoruz. Sütlü şerbeti çekmesi için bir müddet bekliyoruz.

Ardından bir su bardağı soğuk sütle çırpmış olduğumuz bir paket krem şantiyi, şerbetini çekmiş olan kekin üzerine güzelce yayıyoruz. Bu işlem için dikkatli davranmalısınız.

Soğumuş olan karamel sosunu, şerbet ve krem şanti aşamaları bitmiş olan kekin üzerine döküyoruz. Oktay Usta trileçe tarifimiz hazır.

Not: Karamel sosunuzun daha parlak görünmesi için yapım aşamasında sütü koymadan hemen önce bir yemek kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
" } ] }