{ "title": "Trileçe Çilekli", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Trilece-Cilekli-48.png", "date": "19.01.2024 06:03:48", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Trileçe çilekli; Arnavutluk'tan gelen damak tadımıza uyum sağlayan bir lezzet Trileçe. Yapılış hikayesi bayat ekmekleri değerlendirmek amacı güder. Günümüze ise gelişim göstererek vazgeçilmez lezzet Trileçe adıyla damgasını vurmaktadır. İlk olarak bayat ekmeklerin üzerine şekerli su dökülerek tatlı kıvamı aldırılan bu hoş yiyecek, zamanla gelişerek hem göze hem damağa hitap eden afili bir tatlı halini almıştır.

Trileçe isminin anlamı üç sütlü tatlıdır. Tatlının özelliği manda sütü, koyun sütü ve keçi sütünden oluşmasıdır. Bu üç sütü ayrı ayrı temin etmek çok zordur bu sebeple arzu edilen lezzete elimizdeki malzemelerle ulaşmaya çalışacağız. Çeşitli püf noktaları bize istediğimiz en lezzetli ve hoş sunumlu trileçeyi elde etmemizi sağlayacaktır.

Trileçenin çeşitleri

“Her arz kendi talebini oluşturur” cümlesinden yola çıkarak Trileçe'nin talebine göre arzı oluşturulabilir. Arzu edilen birçok çeşidi yapılabilir. Çeşitli ekşi ya da tatlı meyveler katılarak hoş kombinasyonlar oluşturulabilir. Mevsim meyveleri kullanılabilir. Özellikle ekşi meyveler tatlıya mayhoş bir hava katarak daha da hafif ve yazın tercih edilen hoş, ferah bir tatlı özelliği taşımasına yardımcı olabilir.

Trileçe çilekli tarif için malzemeler

Keki için
Şerbeti için
Çilek sos için
Trileçe çilekli nasıl yapılır?

Yapılması gereken ilk aşama Trileçenin hamurunu hazırlamaktır; bir kapta yumurtalar ve şeker mikser yardımıyla iyice 4 – 5 dakika olmak suretiyle çırpılır. Ardından kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Son olarak da un eklenerek köpüğü söndürülmeden katıştırılır ve pişirilecek tepsi veya kalıba koyularak önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 45 – 50 dakika pişirilir, soğuyunca üzerine şerbeti döküldüğünde verim alınabilmesi için delikler açılır ve kalıp veya tepsi içerisinde dilimlenerek bekletilir.

Şerbet ise toz şeker, süt ve krema üçlüsünün tencereye koyulup kaynatılmasıyla elde edilir. Ocakta kaynatılıp pişirilen şerbet de soğuduktan sonra hazırlanıp soğumaya bırakılan kekin üzerine dökülür.

Son olarak çilek sos için gerekli işlemler sıralanır; çilekler, toz şeker, nişasta ve su ezilip süzgeçten geçirildikten sonra bir tava yardımıyla ocak ateşinde pişirilir. Göz kararı kıvam elde edildikten sonra soğutularak kekin üzerine dökülen şerbetin de üzerine olmak suretiyle tepsi veya kalıbın son katı olarak eklenir.

Afiyet olsun.
" } ] }