{ "title": "Trileçe Hamuru", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Trilece-Hamuru-68.jpg", "date": "20.01.2024 02:31:57", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "
Trileçe hamuru; Trileçe son zamanlarda özellikle geçtiğimiz Ramazan aylarında hafifliği, besleyiciliği ve ferahlatıcılığıyla ülkemizde de revaçta olan bir tatlımız oldu çıktı. Oluşum hikayesi ise atalarımızın ikamet ettiği Balkan esintileri taşır; ilk yapım amacı ise bayat ekmekleri değerlendirmektir. Günümüze bu ulvi amacın güzellikleriyle uzanır. Öncelikle bayat ekmeklerin üzerine şekerli su dökülerek tatlı kıvamı aldırılan tatlı, zamanla gelişerek sostu kremaydı derken Trileçe çıkar ortaya. Türk mutfağına da hızlı bir giriş yapan Trileçe büyük küçük herkes tarafından sıkça tercih edilen bir aparatiftir.

Triliçe yapımı için gerekli malzemeler

Hamuru için gerekli malzemeler
Sosu için gerekli malzemeler
Sos için, tüm malzemeler bir kapta çırpılarak kıvam oluşturulur ve buzdolabında soğumaya bırakılır.

Karameli için gerekli malzemeler
Triliçe nasıl yapılır?

Triliçe hamuru nasıl yapılır?

İyi tutması ve fosur fosur bir kıvamda olması için yumurtalar tek tek kırıldıkça çırpılmalı ve uzun süreli çırpmalar söz konusu olmalıdır. Şeker ilave edildikçe de uzun süreli şeker iyice eriyip yumurtalı kıvam köpürünceye kadar devam edilmelidir. Başka bir kapta un (Elenirse kabarmada etkisi iyi sonuç verir), irmik, sıvı yağ, kabartma tozu ve vanilya iyice karıştırılır. İki kaptaki karışımlar ayrı ayrı iyice karıştırıldıktan sonra birleştirilerek bu sefer de beraberce iyice köpürünceye kadar karıştırılır. Hamurundaki püf nokta kıvamın çok iyi karıştırılmasıdır. İyi karıştırıldığından emin olunduğu zaman fırın tepsisi veya istenilen kalıba dökülerek fırına koyulmak üzere hazırlanmalı. Hamurun kıvamı istenilen düzeyde olması için fırın önceden ısıtılmalı; 160 derece olan fırın ısısında yaklaşık 40 – 50 dakika pişirilmesi uygunluk göstermektedir.

Triliçe karamalinin yapılışı; Şeker tava yardımıyla ocak ateşinde karamelize edilir. Bu işlem biraz zaman alabilir, koyulaşıp karamel rengini aldığında tava ocaktan alınır tereyağı (Tercihe göre margarin de olabilir) ve krema eklenerek nefis karamel sos oluşturulmak üzere iyice karıştırılır.

Hazırlanan Trileçe hamuru pişirilip soğuyunca tepsi içerisinde üzerine önce soğuyan sosu daha sonra soğuyan karameli eklenir. Yeterince soğuyunca ve malzemeler birbirine katışınca triliçe afiyetle yenir.
" } ] }