{ "title": "Trileçe Karamel Sosu", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Trilece-Karamel-Sosu-79.jpg", "date": "21.01.2024 05:39:34", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "Trileçe karamel sosu; Trileçe tatlısı orijinalde 3 sütten yapılan nezih bir Arnavut tatlısıdır. Ülkemizde de büyük nam salmış olması çok zaman almamış kısa sürede en çok tercih edilen tatlılardan olmuştur. Bu bileşimde manda, koyun ve keçi sütünü temin etmek çok güç olduğundan elimizdeki imkânlarla, el lezzetimizle ve en önemlisi sevgimizi katarak en güzel trileçeyi yapmaya çalışacağız. Trileçe kekinin hafifliği ve süngerimsi yapısı, kremasının yeterince kabartılması ve zamanında kekin üzerine aktarılması çok önemlidir. Çeşitli sosların da kullanıldığı trileçede en çok tercih edilenlerden biri karamel soslu trileçedir. Trileçe karamel sosunu yapmak oldukça zahmetsiz ve kolaydır.

Trileçe yapımı için gerekli malzemeler

Trileçe keki için
Trileçe kreması için
Trileçe karamel sosu için
Trileçe nasıl yapılır?

Trileçe kekinin yapımındaki püf nokta öncelikte sarısının ayrılması gereken yumurta beyazlarıyla şekerin krema halini alıp köpük, köpük kabarana dek karıştırılmasından geçer. Bu sayede kekin hafif, süngerimsi delikli yapısı oluşturulmasına ön ayak sağlanır. Bu kıvama yumurta sarıları yavaş yavaş eklenerek karıştırılır ve sırasıyla kekin diğer malzemeleri de eklenip kıvam oluşturulur. Trileçe keki, yağlanan borcam veya fırın tepsisine dökülerek önceden 160 dereceyle ısınmış fırında 20 – 25 dakika pişirildikten sonra 5 – 10 dakika soğumaya alınır.

Trileçe kreması hazırlanması için gerekli malzemeler derin bir kapta birleştirilerek çırpılır. En az 10 dakika çırpılması gereken krema da tıraş köpüğü gibi kabarık kıvama getirilir. En önemli püf noktalardan biri ise trileçe kekinin ılık trileçe kremasının soğuk olarak birleştirilmesidir. Trileçenin büyük bir kısmı oluşmuş olur ve dilimlenerek üzerine krema serilen kek 2 – 3 saat buzdolabında dinlendirilir.

Trileçe karamel sosu ise yapım olarak çok basittir. Öncelikle şeker ve tereyağı bir tavada ocak üzerinde karamelize edilene dek pişirilir, kahverengi kıvam alınca krema eklenerek sos oluşturulur. Dinlendirilmiş ve buzdolabında soğutulmuş trileçe kekinin üzerine aktarılan karamel sosu sayesinde hem göze hem de damağa hitap eden mutfakların kraliçesi leziz karamelli trileçe sofralara servise hazır olur.

Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun.
" } ] }