{ "title": "Trileçe Nasıl Yapılır", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Trilece-Nasil-Yapilir-41.jpg", "date": "21.01.2024 13:32:35", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Trileçe Nasıl Yapılır, Gerçek trileçe'nin nasıl yapıldığını anlamak için öncelikle ana vatanı olan Arnavut Mutfağını iyi bilmek gerekir. Gerçek trileçe nasıl yapılır bir de onların elinden bu lezzeti tatmak gerekir. Gerçek trileçe üç farklı hayvanın sütü de krema da kullanılarak elde edilir. Bu sütler manda sütü, keçi sütü ve koyun sütünden elde edilir. Bu üç sütün aroması trileçe tatlısının lezzetine lezzet katmaktadır. Bu nedenle gerçek olan Arnavut usulü trileçe tatlısı günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Ancak Türkiye'de manda sütün fazla yaygın olmaması nedeni ile yapılan trileçe tatlıları genellikle inek sütünden yapılmaktadır. Trileçe tatlısını diğer tatlılardan ayıran en büyük özellik ise trileçe tatlısının malzemeleri sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kek ve kremalı pasta gibi 4 lezzeti bir arada aynı tatlı içinde sunmasıdır. Ayrıca trileçe tatlısının bir diğer özelliği de kekin, kremanın ve karamelin birbine soğuk olarak katılmasıdır. Yoğun süt kullanılması nedeni dayanılmaz bir lezzeti ve doyurucu bir tadı vardır. Üstelik trileçe tatlısı hamur işi şerbetli tatlılar gibi ağır olmadığından kişiyi yerken rahatsız etmez. Bu nedenle ani şeker krizi olan kişilerin özellikle tüketmeleri tavsiye ederim.

Trileçe Nasıl Yapılır Malzemeleri

Keki için
Şerbeti için
Üzeri için
Trileçe Nasıl Yapılır Nasıl Yapılır?

Kekin için, öncelikle oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların beyazını sarısından ayırıp derin bir kabın içine beyazlarını atıyoruz. Daha sonra üzerine toz şekeri serperek kar beyazı olup köpürene kadar mikserde iyice çırpıyoruz. Daha sonra Ayrı bir kap içinde yumurta sarılarını iyice mikserde çırpıyoruz. Daha sonra unu, kabartma tozunu ve şekerli vanilyayı bir süzgeç yardımı ile eleyerek yumurtanın sarısına ekliyoruz. İyice çırptıktan sonra yumurtanın sarısı ile yumurtanın beyazını birbirine ekliyoruz. Üzerindeki köpüğü dağıtmadan yağlanmış borcama döküyoruz. Hemen ardından önceden ısıtılan 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 25 dakika kadar üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Trileçe tatlısın da kekin pişip pişmediğini anlamak oldukça zordur. Üzeri kızarsa da içi hamur kalabilir. Bu nedenle 20 dakikadan sonra ara ara fırını açarak bir kürdan yardımı ile keke batırarak hamur kalıp kalmadığını kontrol edin. Daha sonra pişen keki soğuması için tezgâhın üzerine alıyoruz. Kek soğurken diğer bir yandan kremasını hazırlamak için ayrı bir kap içine sütü ve kremayı ekliyoruz. Manda sütü oldukça farklı bir lezzet katmaktadır. Ancak bulmak da zorluk çekenler markette satılan paktorize sütten de kullanabilir. Süt ile kremayı iyice çırparak şerbetini oluşturuyoruz. Daha sonra soğuk olarak soğuyan kekin üzerine döküyoruz. Yaklaşık olarak kekin şerbeti çekmesi bir saattir. Bu arada hemen karamelin yapım aşamasına geçiyoruz.

Karamelin Nasıl Yapılır?

Öncelikle toz şekerler dibini tutmasın diye teflon bir tava içine toz şekerleri döküp ocağın üzerine alıyoruz. Bu arada sürekli karıştırıyoruz. Toz şekerler kenarlardan rengi dönmeye ve hafif sulanmaya başlayacaktır. Rengi dönene kadar karıştırıp daha sonra üzerine tereyağını ekliyoruz. Tere yağını dökerken toz şekerde topak topak oluşumlar olacaktır. Bu nedenle sakın panik yapmayın. Bu gayet doğaldır. Hızlı hızlı karıştırırsanız topak olanlar eriyerek krema görünümü alacaktır. İyice karıştırıp güzel ve yoğun bir görünüm aldıktan sonra üzerine kremasını döküp hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Krema soğuk olduğundan topak topak olmaya devam edecektir. Ancak sakin olup hızlı karıştırmaya devam ederseniz istenilen sonuca ulaşacaksınız. Karamel kıvamını aldığı zaman soğumaya bırakın. Karamel soğuduktan sonra kekin üzerine dökerek buzdolabında en az bir saat olmak üzere bekletin. Daha sonra çıkartıp dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Şimdiden Afiyet Olsun.
" } ] }