{ "title": "Trileçe Tatlısı", "image": "https://www.trilece.gen.tr/images/Trilece-Tatlisi-44.jpg", "date": "21.01.2024 04:46:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Trileçe tatlısı, Balkan mutfağının en lezzetli tatlıları arasındadır. Ülkemizde son yıllarda severek tüketilen trileçe tatlısının lezzeti de bir başka güzel. Bugüne kadar tatlıyı hiç denemediyseniz, vereceğimiz tarif iyi bir fırsat olacak. Trileçe tatlısının özelliği süt kremasıyla hazırlanıyor olması ve tüketilirken beraberinde karamel olmasıdır. Bu tatlının sunum şekilleri, malzemelerin ölçüleri tariflere göre farklı olabilir. Fakat tatlının karamelle kaplanması hiç değişmez. Tatlının yapımında genellikle süt reçeli kullanılır. Ancak bunu bulamazsanız toz şekerde kullanılabilir. Biraz zahmetli olacak ama trileçe tatlısını hazırlamanın ne kadar zevkli olduğunu göreceksiniz. Malzemelerimizi hazırladıysak hemen trileçe tatlısı yapımına başlayabiliriz. Herkese kolay gelsin.

Trileçe tatlısı için gerekli malzemeler
Sosu için
Süslemesi için
Trileçe tatlısı nasıl yapılır?

İlk olarak iki tane kâse hazırlayalım. Bunların birisine yumurta aklarını, diğerine de yumurta sarılarını koyun. Önce yumurta aklarını bir fiske tuz ilave ederek mikserle çırpmaya başlayın. İyice köpüren kar gibi olan yumurta aklarının içine toz şekeri yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam edin. Şeker eridikten sonra içine yumurta sarılarını teker teker koyarak, yine mikserle çırpma işlemine devam edin. Buna vanilya ve kabartma tozunu da koyarak karıştırın. En son olarak unu ilave ederek çırpma işlemini tamamlayın. Bu arada fırınınızı 175-180 dereceye ayarlayın hemen ısınmaya başlasın. Uygun boyda bir fırın tepsisi içini yağlayın ve trileçe tatlısının malzemesini de tepsiye yayın. Kızgın fırına tepsiyi atarak pişirmeye başlayabilirsiniz. Bildiğiniz pandispanya kek gibi pişecek olan trileçe tatlısının kekini pişince fırından alın. Hemen tepsiyi ters çevirerek kekin altından ve üstünden çatalla delikler delin.

Bu arada geniş bir kâsenin içine sos malzemelerinden olan sütü sıcak olarak koyun. Buna süt reçelini ya da toz şekeri de ilave edin. Bu esnada yine mikser kullanarak karıştırmaya başlayacaksınız. Kâsenin içine süt kremasını da koyun. Tüm malzemeyi mikserle karıştırın. Bu sosu daha sonra fırında pişirilen kekin üzerine dökeceğiz. Kekin üzerinde delikler açtığımız için sosu içine iyice çekecektir. Kek ters olarak konduğu zaman sosu daha iyi çeker. Bu esnada trileçe tatlısını servis edeceğiniz bir tabağın içine alırsanız iyi olur. Bu şekilde bir süre bekleyerek kekin sosu tam olarak çekmesini sağlamalısınız. En son olarak tatlının üzerine Hindistan cevizi serpin ve karamelle kaplayın. Arzu edenler trileçe tatlısını dilimlediğiniz zaman üzerine karameli koyabilirsiniz. Tatlınızı 1-2 saat buzdolabından dinlendirin. Artık bu lezzetli tatlıyı sevdiklerinize ikramınızı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }