Sütlü Trileçe; Trileçe tarifi son dönemlerin fenomen tatlıları arasında yer alır. Trileçe bi anlamda kekin, sütlü tatlının ve de şerbetli tatlının ortak karışımı bir tatlıdır. Halk dilinde süt tatlısı gibi isimlerle de ifade edilebilir. Arnavut kökenli olan trileçe her mevsimde rahatlıkla tüketebileceğiniz hafif bir tatlıdır. Görünüş olarak da oldukça göze hitap eden trileçe bi o kadar da lezzetlidir.
Şimdi dilerseniz sizlerle bu lezzetli tarifimi paylaşayım. Hadi kolay gelsin.
Sütlü Trileçe Malzemeler:
Keki için
- 4 adet yumurta
- 1 bardak un (Su bardağı)
- 1,5 çay bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şerbeti için
- 3 su bardağı soğuk süt
- Yarım su bardağından biraz fazla şeker
- 1 paket süt kreması (200 ml küçük paket)
Karameli için
- 5 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı (Oda ısısında olmalı)
- 200 ml süt kreması (1 küçük paket)
Sütlü Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?
Tarifimize başlamak için öncelikle kekimizi yapalım. Bir çırpma kabının içine önce yumurta ve şekeri koyalım. Yumurtalar iyice beyazlaşıncaya kadar mikser ile güzelce karıştıralım. Daha sonra karıştırma kabının içine kabartma tozunu, unu ve de vanilyayı elek yardımı ile eleyelim. Bu işlem kekin daha güzel kabarmasını sağlayacaktır. Bütün malzemeyi bir tahta kaşık ile iyice karıştıralım.
Artık hazır olan kek harcını tereyağı ile yağlamış olduğunuz derin bir borcama veya tepsiye dökelim. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik fırında ortalama 45-50 dakika üstü kızarana kadar kontrollü olarak pişirelim. Herkesin fırını farklı olacağından pişirme süresi de farklılık gösterecektir. Bu yüzden kontrol ederek pişirin. Kekimiz pişerken bu arada şerbetimizi hazırlamaya duralım. Sütümüzü, şekerimizi ve de süt kremamızı genişçe bir kaba alalım ve mikser ile köpürene kadar iyice çırpalım. Bolca köpürmesi gerekiyor. Ortalama 10 dakika felan çırpmanız gerekecektir. Köpüğün sütün üzerine çıkması lazım. Şerbetiniz köpürünce çok olduğunu düşünebilirsiniz. Ama endişe etmeyin kekiniz hepsini çekecektir. Ilıyan kekimizin üzerine kürdan veya çatal ile delikler açalım ve kekimizi dilimleyelim. Soğuk serbetimizi ılık kekimizin üzerine azar azar eşit şekilde dökelim. Kekimizi soğuması ve de şerbetini çekmesi için buzdolabında bekletelim. Sıra karamel sosumuzu hazırlamaya geldi. Şekeri bir teflon tavaya alalım ve kısık ateşte esmerleşinceye kadar ocakta tutalım ama yakmamaya dikkat edelim. Karemelize olması için bekleyelim. Şekerinizin rengi koyulaşınca tereyağını içine ilave edin. Bu arada bir kaşık ile karıştırma işlemine devam edin. Süt kremasını da ilave edip karıştırın. Bu işlemi yaparken kremanın kesilmemesi için hızlı olmalısız. Dolapta 1 saat kadar bekleyen kekimizi çıkarıp karamelimizi de üzerine dökelim ve yayalım. Eğer ki zamanınız varsa tekrar dolapta bekletin.
Afiyet olsun.
Not; Karameli dökmeden önce krem şanti yapıp keke döküp daha sonra karameli dökebilirsiniz. Yani damak zevkinize göre tercih size kalmıştır. Hazırladığınız köpüklü şerbetin ölçüsü kek için oldukça idealdir. O yüzden tepsinizi derin tercih edin ki şerbetiniz taşmasın. Bekledikçe kekiniz bütün şerbeti zaten çekecektir. Son olarak eğer ki karamel sosu sevmiyosanız üzeri için böğürtlen, frambuğaz ya da ahududulu sos yapabilirsiniz. Daha ekşimsi bir tad elde etmiş olacaksınız.