Trileçe
Trileçe: Balkanlardan tüm dünyaya yayılmış ve ülkemizde özellikle Balkan göçmenleri tarafından sık sık yapılan bir tatlı türüdür. Ülkemize Balkan göçmenleri tarafından gelmiş ve adını duyurmuştur. Özellikle Arnavutluk'tan ülkemize gelen bu tatlı Arnavutça'da Trilege okunuşu Trileçe olarak gelmiş ve ülkemizde de trileçe olarak okunmuştur. Tatlının orijinal yapımında keçi, inek ve manda sütü kullanılmaktadır.
Fakat birçok tarifte bu denli farklı süt çeşidi bulunamayacağı için bir tek inek sütü ile hazırlanmaktadır. Yine, tarifte yer alan krema içinde inek sütü kullanılır. Balkanlardan tüm Akdeniz'e yayılmış olan trileçe tatlısı, taze süt ve krema ile tadına doyulmaz bir tatlı olarak günümüz de ev hanımlarının kabul günlerinin vazgeçilmez tatlıları arasında yerini almıştır. Ayrıca İspanya'da da yapılan trileçe tatlısı Tres Leches adı ile anılmıştır. Bu eşsiz tatlının İspanyolcadaki anlamı ise 3 süt tatlısıdır. Ayrıca Latin Amerika ve Meksika'da yapılan trileçenin Meksika'dan gittiğine dair bir rivayette mevcuttur.
Trileçe: bu tatlı üç kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar şöyledir, kek, krema ve karamel kısmıdır. Kek hamuru süngerimsi yapıya sahip pandispanya olarak hazırlanır. Trileçenin kekinin özelliği içerisinde baloncuklu yapıların olmasıdır. Sıradan bir kek hamurunda baloncuklar ve süngerimsi yapı söz konusu değildir. Kekin rengi ise sarımsı bir renktedir. Kremada ise taze sütten yapılmış ve içerisinde sütün kaymağının bolca bulunduğu kremalar tercih edilmelidir.
En üst kısımda yer alan karamel sos için şeker teflon tavada daha kolay ve yanmadan karamelize edilmelidir. Günümüzde en üst yüzeyde sadece karamel kullanılmamakta, tercihe göre frambuaz sosu, kivi sosu, çilek sosu tarzı meyve aromaları da kullanılmaktadır.
Trileçe Tarifi; Her ne kadar 3 farklı süt kullanılsa da ayrı süt türleri bulunamayacağı için bulunabilecek inek sütü ile tarifimiz yapılabilmektedir.
Keki için- 4 yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
Trileçe Sosu için- 1 paket krema (200 ml)
- 5 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı şeker
Karameli için- 1 su bardağı şeker
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 paket vanilya
Trileçe Nasıl Yapılır?
Yumurtaların sarısı ve beyazını ayırıyoruz. Yarım su bardağı şeker katarak sarısı ile yarım su bardağı şeker katar beyazını çırpıyoruz. Bu iki karışımı derin bir kaba alıyoruz. Süzerek kattığımız un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırına karışımımızı katıp pişiriyoruz. Yaklaşık 45-50 dakika pişirmek kâfi. Pişince soğumaya bırakıyoruz. Süt, şeker ve krema ayrı bir tencerede pişiriyoruz. Yine ayrı bir teflon tava da şekerleri karamelize ediyoruz. Karamelize rengi alınca sıcak suyu ve vanilyayı katıp suyunu çektiriyoruz. Daha önceden yaptığımız keke bir kürdan yardımı ile delikler açıyoruz ve hazırladığımız kremalı muhallebiyi üzerine iyice yayıyoruz. En son da karamel karışımımızı üzerine döküp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 09:23:48
Trileçe ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|