Trileçe

Trileçe: Balkanlardan tüm dünyaya yayılmış ve ülkemizde özellikle Balkan göçmenleri tarafından sık sık yapılan bir tatlı türüdür. Ülkemize Balkan göçmenleri tarafından gelmiş ve adını duyurmuştur. Özellikle Arnavutluk'tan ülkemize gelen bu tatlı Arnavutça'da Trilege okunuşu Trileçe olarak gelmiş ve ülkemizde de trileçe olarak okunmuştur. Tatlının orijinal yapımında keçi, inek ve manda sütü kullanılmaktadır.
Fakat birçok tarifte bu denli farklı süt çeşidi bulunamayacağı için bir tek inek sütü ile hazırlanmaktadır. Yine, tarifte yer alan krema içinde inek sütü kullanılır. Balkanlardan tüm Akdeniz'e yayılmış olan trileçe tatlısı, taze süt ve krema ile tadına doyulmaz bir tatlı olarak günümüz de ev hanımlarının kabul günlerinin vazgeçilmez tatlıları arasında yerini almıştır. Ayrıca İspanya'da da yapılan trileçe tatlısı Tres Leches adı ile anılmıştır. Bu eşsiz tatlının İspanyolcadaki anlamı ise 3 süt tatlısıdır. Ayrıca Latin Amerika ve Meksika'da yapılan trileçenin Meksika'dan gittiğine dair bir rivayette mevcuttur.

Trileçe: bu tatlı üç kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar şöyledir, kek, krema ve karamel kısmıdır. Kek hamuru süngerimsi yapıya sahip pandispanya olarak hazırlanır. Trileçenin kekinin özelliği içerisinde baloncuklu yapıların olmasıdır. Sıradan bir kek hamurunda baloncuklar ve süngerimsi yapı söz konusu değildir. Kekin rengi ise sarımsı bir renktedir. Kremada ise taze sütten yapılmış ve içerisinde sütün kaymağının bolca bulunduğu kremalar tercih edilmelidir.
En üst kısımda yer alan karamel sos için şeker teflon tavada daha kolay ve yanmadan karamelize edilmelidir. Günümüzde en üst yüzeyde sadece karamel kullanılmamakta, tercihe göre frambuaz sosu, kivi sosu, çilek sosu tarzı meyve aromaları da kullanılmaktadır.

Trileçe Tarifi; Her ne kadar 3 farklı süt kullanılsa da ayrı süt türleri bulunamayacağı için bulunabilecek inek sütü ile tarifimiz yapılabilmektedir.

Keki için

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Trileçe Sosu için

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker

Karameli için

  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 paket vanilya
Trileçe Nasıl Yapılır?

Yumurtaların sarısı ve beyazını ayırıyoruz. Yarım su bardağı şeker katarak sarısı ile yarım su bardağı şeker katar beyazını çırpıyoruz. Bu iki karışımı derin bir kaba alıyoruz. Süzerek kattığımız un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırına karışımımızı katıp pişiriyoruz. Yaklaşık 45-50 dakika pişirmek kâfi. Pişince soğumaya bırakıyoruz. Süt, şeker ve krema ayrı bir tencerede pişiriyoruz. Yine ayrı bir teflon tava da şekerleri karamelize ediyoruz. Karamelize rengi alınca sıcak suyu ve vanilyayı katıp suyunu çektiriyoruz. Daha önceden yaptığımız keke bir kürdan yardımı ile delikler açıyoruz ve hazırladığımız kremalı muhallebiyi üzerine iyice yayıyoruz. En son da karamel karışımımızı üzerine döküp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 09:23:48
Trileçe ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Trileçe Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Trileçe"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İrmikli Trileçe

İrmikli trileçe, Trileçe tatlısı irmikli ya da irmiksiz olarak yapılabilir. Bu durum tamamen kişiye kalmıştır. Her ikisi de oldukça güzel ve lezzetli olur. A...
Devamını Oku

Frambuazlı Trileçe

Frambuazlı Trileçe; Trileçe bir Arnavut tatlısıdır. Sütlü tatlılar içerisinde yer alır. Bu yüzden diyette tercih edilebilir. Diyette 1 bardak süt ve porsiyon...
Devamını Oku

Trileçe Tarifi Oktay Usta

Trileçe Tarifi Oktay Usta, Pasta ve tatlılar günün her saatinde, yemekten önce, yemekten sonra hiç vazgeçilmez tatlarımız olmaya devam edecektir. Bugün sizle...
Devamını Oku

Karamel Soslu Trileçe

Karamel soslu trileçe, Arnavut tatlısı olarak bilinen trileçe, Balkanlarda yapılan bir tatlıdır. İspanya'da "tres leches" anlamı "üç süt" olarak adandırılan ...
Devamını Oku

Yalancı Trileçe

Yalancı trileçe, tarifi oldukça kolay lezzetli ve hemen yapabileceğiniz bir tatlı çeşididir. Kullanılan tüm malzemeler herkesin evinde kolaylıkla ve her...
Devamını Oku

Trileçe Pastası

Trileçe Pastası, evinizde malzemeleriniz olduğu sürece yapımı zor görünse de püf noktasını bildikten sonra kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir pasta türüdü...
Devamını Oku

Gerçek Trileçe

Gerçek Trileçe, Arnavut Mutfağının geleneksel lezzeti olan gerçek trileçe karameli ve hoş aroması ile yiyenleri büyülüyor. Özenle hazırlanan gerçek...
Devamını Oku

Krem Şantili Trileçe

Krem Şantili Trileçe; Değerli arkadaşlar bildiğiniz üzere birçok trileçe tarifi vardır. Bunların hepsini sizlerle paylaşacağım. İlk olarak Krem şantili tarif...
Devamını Oku

Arnavut Trileçe Tatlısı

Arnavut trileçe tatlısı, Bir çoğumuz yeni tatlar, yeni lezzetler tatmayı veya hazırlamayı çok severiz. Gerek misafirlerimize gerekse sevdiklerimize her ...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı Nasıl Yapılır

Triled tatlısı nasıl yapılır, Kakaolu, tahinli, çikolatalı ya da başka şekillerde yapılabilen trileçe tatlısı oldukça güzel ve lezzetli bir tatlıdır. Öz...
Devamını Oku

Arnavut Tatlısı Trileçe

Arnavut Tatlısı Trileçe Arnavutluk'tan mutfağımıza teşrif eden Arnavutların en meşhur tatlılarından biri olan Trileçe artık Türk mutfaklarını da süsleme...
Devamını Oku

Pratik Trileçe

Pratik trileçe, bu tatlı oldukça sevilen tatlı tariflerinden biridir. Anayurdu Arnavut olarak bilinen bir tatlıdır. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da emekleri...
Devamını Oku

Evde Trileçe Yapımı

Evde trileçe yapımı; çoğu kimseye zor gibi gelse de aslında son derece kolaydır. Trileçe Türk mutfağına ait bir lezzet değildir. Fakat son yıllarda sofr...
Devamını Oku

Ardanın Mutfağı Trileçe

Ardanın mutfağı trileçe; Son yıllarda Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen bir Boşnak tatlısıdır. Bu tatlı kek gibi bir görüntüye sahiptir. Fakat şerbet olar...
Devamını Oku

Kevserin Mutfağı Trileçe

Kevserin mutfağı trileçe, yapımı oldukça kolaydır. Son yıllarda severek yenilen bu tatlı özellikle Ramazan sofraları için çok idealdir. Kekle yapılmış o...
Devamını Oku

Vişneli Trileçe

Vişneli trileçe; Türk mutfağı tatlı çeşitleri yönünden oldukça zengindir. Buna rağmen bir çoğumuz değişik tatlılar arayışına gireriz. Benim gibi değişik lezz...
Devamını Oku

Trileçe Oktay Usta

Trileçe Oktay Usta, Karameli ve eşsiz lezzeti ile tatlıya bambaşka bir boyut kazandıran trileçe tatlısı Oktay Ustanın elinden çok farklı lezzetler ile karşım...
Devamını Oku

Kakaolu Trileçe

Kakaolu trileçe, Çeşitli şekillerde hazırlayabileceğiniz trileçe tatlılarından şimdi de kakaolu trileçeyi hazırlayacağız. Kokulu trileçe de diğer trileçe tar...
Devamını Oku

Orman Meyveli Trileçe

Orman Meyveli Triliçe, Triliçe tatlısı enfes bir tatlı tarifidir. Balkanlardan gelen bu enfes tatlının kökeni Arnavutluktur. Triliçe tatlısı 1950 senesinin o...
Devamını Oku

Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan mutfağının en lezzetli tatlıları arasındadır. Ülkemizde son yıllarda severek tüketilen trileçe tatlısının lezzeti de bir başka güzel....
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Trileçe Oktay Usta
Kakaolu Trileçe
Orman Meyveli Trileçe
Trileçe Tatlısı
Trileçe Frambuazlı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024