Vişneli trileçe; Türk mutfağı tatlı çeşitleri yönünden oldukça zengindir. Buna rağmen bir çoğumuz değişik tatlılar arayışına gireriz. Benim gibi değişik lezzetler tatmayı ve hazırlamayı sevenler için vişneli trileçe biçilmiş kaftandır. Deneyen herkesin severek tüketeceğine inandığım bu enfes tatlıyı sevdiklerinize ve misafirlerinize keyifle sunabilirsiniz.
Üstelik beş çaylarınız veya kabul günlerinizde de servis tabaklarınızı bu enfes lezzet ile süsleyebilirsiniz. Klasik tatlıların yerine vişneli trileçe tatlısı misafirleriniz içinde iyi bir sürpriz olacaktır. Bu enfes lezzeti daha önce hiç tatmamış veya denememiş olanlar için paylaşıyorum. Dilerseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife harfiyen uyarak bu enfes lezzeti deneyebilirsiniz.
- 5 adet yumurta,
- 1 su bardağı toz şeker,
- 2 adet vanilya,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 Türk kahve fincanı sıvı yağ,
- 1 su bardağı un,
Şerbeti için gerekli malzemeler
- Yarım litre süt,
- 1 çay bardağı toz şeker,
- 1 paket krema,
Vişne sosu için gerekli malzemeler
- 200 gram vişne,
- 1 şu bardağı toz şeker,
- 2 yemek kaşığı nişasta,
- 2,5 su bardağı su,
Vişneli trileçe nasıl yapılır?
Vişneli trileçe hazırlamak için ilk olarak derin bir kâsenin içerisine yumurtaları ve toz şekeri koyup iyice çırpıyoruz. Her kekte olduğu gibi yumurta ve toz şeker iyice karışıp köpük, köpük oluncaya kadar çırptığımız kekin içerisine sıvı yağı ilave ediyoruz.
Ardından kabarma tozu vanilya ve unu eleğin içerine alıp kekin daha güzel kabarması için eleyerek keke ilave ediyoruz. Daha sonra hazırladığımız keki yağladığımız borcam bir tepsinin içerisine döküp iyice yayıyoruz. Daha sonra kekimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında iyice kabarıp yumuşacık bir kek elde edinceye kadar pişiriyoruz.
Kek fırında pişerken biz bir yandan şerbetini hazırlıyoruz. Şerbet için derin bir kâsenin içerisine sütü ve toz şekeri alıp mikser yardımı ile şeker eriyinceye kadar iyice çırpıyoruz. Ardından kremayı ilave edip tekrar çırpıyoruz ve şerbeti iyice soğuması için buz dolabına koyuyoruz. Daha sonra fırından çıkardığımız kek ılıyınca üzerini kürdan yardımı ile deliyoruz ve keki dilimliyoruz. Daha sonra dolaptan aldığımız soğuk şerbeti kekin her yerine eşit miktarda gezdiriyoruz ve buz dolabına kaldırıyoruz.
Vişne sosu için 2,5 su bardağı suyu ve çekirdeklerini çıkardığımız vişneleri derin bir tencerenin içerisine alıp 10 dakika ocakta kaynatıyoruz. Daha sonra kaynayan vişnelerin içerisine toz şekeri ve 1 kaşık su ile erittiğimiz nişastayı ekleyerek hızlı hızlı karıştırıyoruz. Kaynayıp kıvam alan vişne sosunu ocaktan indirip karıştırıcı ile iyice çekiyoruz. Akıcı sos halini alan vişne sosu ılıyınca kekin üzerine gezdiriyoruz. Daha sonra buzdolabında 5-6 saat bekletip enfes vişneli trileçe tatlısını dilediğimiz gibi servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.